Erdőgazdálkodás egy jogász szemével..

Erdőjog §

Erdőjog §

Újabb módosítás a közös tulajdon megszüntetésére vonatkozó eljárásban.

2023. május 24. - Dr.Balogh

Többször is előfordul, hogy a tulajdoni lapon erdőként nyilvántartott terület az Országos Erdőállomány Adattárban nem szerepel.

A közös tulajdon megszüntetésére vonatkozó eljárásban azonban az értékbecslési ajánlat elkészítésekor erdők esetében kizárólag az eljárásra kiadott végrehajtási rendelet (647/2020 (XII.23.) Korm.r.) által előírt képlet szerint, az Adattárban szereplő fakészlet és fahozam adatokkal kellene számolni. Azonban ilyet nem találhatunk, mivel a terület nincs az Adattárban.

A 2023. május 15-én hatályba lépett módosítás alapján (többek között) ez az eset is rendezésre került. 

A Vhr 22§ (2) bekezdése alapján ".... az értékbecslési ajánlatra a fásított terület művelési ágban nyilvántartott földrészletre vonatkozó szabályok az irányadóak."

Azaz az NFK által közzétett járásonkénti és hektáronkénti értékekkel kell első körben számolni.

Ez akkor lehet irányadó, ha a vizsgált területen faállomány van. 

Amennyiben az erdőket érintő, közös tulajdon megszüntetésére vonatkozó eljárások gyakorlati tapasztalatairól többet szeretne tudni, még jelentkezhet a következő helyszíneken megtartásra kerülő előadásokra:

2023. 06.01. Kaposvár,

2023.06.15. Kecskemét,

2023.06.22. Debrecen.

Regisztrációs lap itt elérhető.

kepzes2023.png

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása