Erdőgazdálkodás egy jogász szemével..

Erdőjog §

Erdőjog §

Mi lesz veletek megbízott erdőgazdálkodók – III.rész

avagy mik lehetnek a MEGSZŰNÉS JOGI KÖVETKEZMÉNYEI 2020.május 8-tól?

2019. május 31. - Dr.Balogh

canstockphoto25369742.bmp 

Egy kis lélegzetvételnyi haladékot kaptak a megbízott erdőgazdálkodók a törvénymódosítással, de a 2020.május 7. napja vészesen közeleg.

A módosított rendelkezés értelmében az 1996 és 2009 márciusa között bejegyzett megbízott erdőgazdálkodók jogviszonya hatályát veszti ezen a napon.

Fontos felhívni rá a figyelmet, hogy mindenféle jogi vagy közigazgatási aktus nélkül történik a hatályvesztés.

Függetlenül attól, hogy kapnak-e az érintettek tájékoztatást vagy törlő határozatot, a megbízott erdőgazdálkodói jogosultságuk ezen a napon megszűnik.

 A gyakorlati oldalt nézve mit is jelent ez az erdőgazdálkodók számára?

 A fakitermelés, mint erdei haszonvétel az erdőgazdálkodót illeti. Az erdőgazdálkodó jogosult, illetve köteles a tevékenység bejelentésére és a szállítójegy kiállításra. Az erdész szakirányító is az erdőgazdálkodó részére állítja ki a műveleti lapot.

Ha az erdőgazdálkodói jogállás 2020 májusában megszűnik, már nem lesz olyan személy, aki az erdei haszonvételre jogosult lenne, illetve onnantól már nem szabályszerű az általa elvégzett vagy elvégeztetett tevékenység.

Az erdőgazdálkodói jogok alapesetben a nyilvántartásba való bejegyzéssel keletkeznek, illetve azok törlésével szűnnek meg. Ezt általában az Erdészeti hatóság vagy hivatalból, vagy kérelemre teszi, de mindenképpen bejegyző vagy törlő határozatot köteles kiadni. Ez ellen a határozat ellen minden esetben biztosított a jogorvoslati lehetőség.

A törlés alól kivételt képez a határozott időtartamra szóló szerződés, mivel az, az adott szerződésben meghatározott időpontban szűnik meg. És itt jön a jogi csavar. A módosított Erdőtörvény alapján a jelenlegi megbízási szerződések gyakorlatilag határozott idejű- 2020.május 7.-én megszűnő – szerződésekké váltak.

Ez azt jelenti, hogy egy megbízott erdőgazdálkodó jogállása mindenféle hatósági aktus nélkül fog megszűnni - tehát nem fog kapni erről határozatot, de talán még tájékoztatást sem, és mivel nincs hatósági döntés nincs jogorvoslati lehetőség sem. Hacsak időben nem gondoskodik a megbízott arról, hogy jogviszonya jogfolytonosan fennmaradjon többlethasználati megállapodás, használati megosztás, haszonbérlet esetleg szívességi földhasználat jogcímeken, jogállása az előírt napon megszűnik. ( Haszonbérleti szerződés alapján egy erdőgazdálkodó bejegyzése akár 270 napot is igénybe vehet!)  

 A fentiek következményeként: egy megbízott erdőgazdálkodó ugyan jogosult fakitermelésre vonatkozó éves tevékenység bejelentés benyújtására 2020 tárgyévre vonatkozóan, de annak tudomásul vétele esetén joghatályosan és szabályszerűen kizárólag 2020. május 7-éig hajthatja végre. Ezen dátumot követően minden addigi jogosultsága megszűnik az erdei haszonvételek gyakorlására!

Hiába lesz az erdészeti hatóság által tudomásul vett bejelentése, általa fakitermelési tevékenység 2020. május 8-ától már nem végezhető, ilyenre ettől a naptól már megbízást nem adhat. Szállítójegy kiállítására sem jogosult az adott erdőrészletek vonatkozásában!  

Ugyanez a helyzet a 2019-re bejelentett és tudomásul vett, azonban csak részben végrehajtott fakitermelések esetében is. Ezen áthúzódó műveletek vonatkozásában szintén a fenti dátum az irányadó.

 Érdemes tehát a tevékenységek ütemezését ebből a szempontból IS felülvizsgálni.

 A fent megjelölt dátum után elvégzett vagy elvégeztetett fakitermeléseknek komoly közigazgatási, büntetőjogi és polgári jogi következményei is lehetnek.

Egyrészről erdőgazdálkodási/erdővédelmi bírság kiszabására kerülhet sor, indulhat NEBIH/EUTR vizsgálat. Ennek következménye lehet a faanyag és esetenként a vételár elkobzása, ami további polgári peres ügyeket vetíthet elő: tulajdonostársakkal, faanyag vevőjével. Szélsőséges esetben büntető ügy is indulhat – pl ha a megbízott erdőgazdálkodó nem volt tulajdonos, a fakitermelést minősíthetik lopásnak. 

 A fentebb leírtak rengeteg további gyakorlati kérdést is felvetnek:

 - Mi lesz az addig befizetett erdőfelújítási biztosítékok összegével? Ki kapja majd vissza? És hogyan? (hisz annak felszabadítása csak az erdőfelújítás teljesítésekor esedékes, de sok esetben azt már nem a jelenleg megbízott erdőgazdálkodó fogja elvégezni azonban a biztosítékot esetenként ő a saját költségén fizette be).

 - Erdőfelújítások teljesítése, a visszatartott összegek elszámolása: ha a volt erdőgazdálkodó nem kerül visszajegyzésre és a tulajdonosok nem végzik el az erdőfelújítást, az elrendelt erdőfelújítás költségét biztosíték hiányában a volt erdőgazdálkodón hajtják végre (Erdőtörvény 106§ (1c) bek. b) pontja).

 - Megbízó és megbízottak közötti elszámolások: Egy megbízási szerződés megszüntetésekor a felek elszámolnak egymással, egyoldalú felmondás esetén akár kártalanítás is járhat a másik oldalnak (Ptk-megbízás). Azonban esetünkben a szerződés törvényi előírás alapján, nem a felek közös vagy egyoldalú akarata alapján szűnik meg, hatálytalanná válik. A felek közötti jogviszonyok alakulására egy külön blog bejegyzést szentelünk majd, mert a helyzet kibogozása mélyebb magyarázatot igényel néhány mondatnál.

 - Lábon álló faállomány értékesítése: még 2020.május 7 előtt, de a fakitermelés már 2020 év végén-, erdőfelújítási tevékenység (ki végzi, hogyan és miből), elszámolás a tulajdonosokkal. Értékesítheti-e – akár lábon – a faállományt 2020.május 7-e után? (nem) Szerez- bármilyen jogot a faanyaggal kapcsolatban, aki pl. 2020 júniusában vásárol meg lábon egy állományt egy volt megbízott erdőgazdálkodótól? (Ha elkobozzák maximum kártérítési jogot, de tulajdonjogot biztosan nem.)

 - A legális fakitermelő és fafelvásárló cégek kerülhetnek-e olyan helyzetbe, hogy a megszűnt jogállású erdőgazdálkodótól május 7.–e után vásárolt fatömeget elkobozzák, mint illegális fakitermelésből származó fát?(igen)

 - Felmerülhet-e a jogosult erdészeti szakszemélyzet felelőssége egy 2020 év végéig kiállított műveleti lap miatt egy 2020. május 7-éig erdőgazdálkodónak minősülő személy részére?

 Máris sok a kérdés, az élet és a jogesetek pedig csak még többet fognak hozni. A válasz viszont kevés, hiszen még nem szembesültünk a konkrét ügyekkel.

Átgondolt és jól ütemezett gazdálkodás, esetében azonban a fenti szélsőséges és hipotetikus esetek/szankciók/jogkövetkezmények elkerülhetőek.

 Lépjen minden érintett időben, és az erdőgazdálkodói jogállást rendezze még a megszűnés előtt.

az I.rész ide kattintva olvasható, a II. rész meg itt

just_in_time.jpg

süti beállítások módosítása