Erdőgazdálkodás egy jogász szemével..

Erdőjog §

Erdőjog §

Teendők megbízott erdőgazdálkodók részére

elérkezett a szerződés megszűnésének ideje

2021. szeptember 27. - Dr.Balogh

Elérkezett a többször módosított időpont, egyenlőre nincs további 'egérút'. Az általunk korábban leírt eljárási rendben a megbízási szerződés alapján gazdálkodó erdőgazdálkodók kivezetésre kerülnek az Adattárból. 

A megbízott erdőgazdálkodók jogviszonyának megszűnéséről az erdőgazdálkodók közvetlenül, míg az érintett tulajdonosok az NFK honlapján közzétett hatósági hirdetményből értesülhetnek – legalábbis a Hajdú- Bihar Megyei Kormányhivatal illetékességi területén lévő erdőterületek vonatkozásában.

A hirdetmény melléklete szerint több, mint 26.000 hektár erdő kerül ún. rendezetlen gazdálkodási viszonyú státuszba csak Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun –Szolnok megyékben.

2020calendar_0-1024x623.jpg

A hirdetmény elérhető:  https://nfk.gov.hu/hatosagi_hirdetmeny/1837

 Arról, hogy a hatályvesztés milyen jogkövetkezményekkel jár/járhat többször is írtunk.

 Ezzel a bejegyzéssel abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy mit kell tennie az érintetteknek, hogy az erdő használati viszonya rendezett legyen.

 1. A lehető leghamarabb kezdjenek neki az ügyintézésnek, mivel vonatkozó jogszabályokban előírt határidők rendkívül hosszúak.

Használati rend kialakítása esetén a tulajdonostársaknak legalább 60 napot kell biztosítani a nyilatkozattételre. Így például ha legkésőbb 10.01-án már kiküldik az első leveleket és legalább 1 olyan tulajdonos van, akinél a 60 napot ki kell várni, akkor leghamarabb 12.02-án jöhet létre a megállapodás.

Aki 3.személyként szeretne visszajegyzésre kerülni, annak a 60 napos határidőre további heteket kell rászámolni, úgymint az esetleges hirdetményezési 15 napos (erdőgazdálkodási haszonbérletnél) illetve a biztosan szükséges hatósági jóváhagyásra nyitva álló maximum 80 napos időtartam.

 Ezek miatt a jogfolytonos gazdálkodás nem biztos hogy elérhető, ami egyes támogatások esetében gondot okozhat.

 2. Ingatlan-nyilvántartási adatok ellenőrzése: amennyiben a földrészlet a tulajdoni lapon nem erdő művelési ágban szerepel, akkor mindenképpen haladéktalanul gondoskodni kell arról, hogy erdő legyen a Földhivatalnál is és ne csak az Országos Erdőállomány Adattárban. 

Ugyanis a 433/2017 (XII.20) Kormányrendelet 21§ (3) b) pontja szerint ha ez nincs rendben, akkor az erdőgazdálkodó nyilvántartásba vételét megtagadja az erdészeti hatóság.

 Ha a földrészlet teljes területe vagy egy alrészlet teljes területe változik erdőre, akkor a következőket kell tenni:

  • hatósági bizonyítvány kérése a területileg illetékes erdészeti hatóságtól. Nyomtatvány elérhető az nfk.gov.hu Erdészet- nyomtatványok oldalon, „Adatszolgáltatás Erdőállomány Adattárból” elnevezés alatt. A szolgáltatás díja: 2.000 Ft, a befizetés igazolásának kérelemmel együtt történő benyújtása esetén hatósági bizonyítványt 8 napon belül kézhez lehet kapni.
  • adatváltozás bejelentése Földhivatalnál: foldhivatal.hu oldalán a nyomtatványok között szintén letölthető a vonatkozó kérelem. A művelési ág változás átvezetése két lépcsőből áll, egy földminősítési eljárásból és egy ingatlan-nyilvántartási adatváltozás átvezetéséből. Elviekben ha a teljes földrészlet vagy alrészlet változik, akkor külön kérelmet nem kell ehhez beadni, de ez Földhivatalonként változhat, eljárási időtartam az általános szabályok szerint, de ez nyilván az ügyek és az ügyintézők számától id függ. A földminősítési eljárás díjmentes, az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés díja 6.600 ft/hrsz. Eljárási idő főszabály szerint 30 nap, ha nincs széljegy és az érintettek száma kevesebb, mint 30.

 Ha a tulajdoni lapon az érintett földrészlet vagy alrészlet művelési ága nem erdő, azonban annak nem a teljes területén hanem csak egy részén van erdőtervi erdő, akkor sajnos a fentieken túl földmérővel változási vázrajz készíttetése is szükséges. Ennek az ügyintézésében általában a földmérő segít a megrendelőjének. 

 3. A következő kérdés amit meg kell válaszolni a továbblépéshez, hogy a leendő erdőgazdálkodó szerepel-e a tulajdoni lapon tulajdonosként/haszonélvezeti vagy özvegyi jogosultként.

Ha NEM, akkor ún. 3.személynek minősül (lehet természetes személy vagy cég).

Ahhoz, hogy bekerüljön erdőgazdálkodóként következő feltételeknek kell megfelelnie a leendő erdőgazdálkodónak és a következő jogcímek közül választhatnak a felek:

 A) jogcím: erdőgazdálkodási haszonbérlet

feltétel: földműves / mg. termelőszervezet ÉS

             erdőgazdálkodásra jogosult erdészeti szakirányító vállalkozás- bővebben a  https://erdojog.blog.hu/2020/06/11/erdeszeti_szakszemelyzet_uj_rendelet_uj_szabalyok 

 B) jogcím: erdőkezelési szerződés

feltétel: földműves / mg. termelőszervezet ÉS

            erdőgazdálkodásra jogosult erdészeti szakirányító vállalkozás

 C) jogcím: erdészeti integrációs szerződés

   Feltétel: földműves / mg. termelőszervezet ÉS

                 erdőgazdálkodásra jogosult erdészeti szakirányító vállalkozás

 D) jogcím: erdőbirtokossági társulat

felétel: tagjegyzék és földrészlet-jegyzékbe felvétel,

ha egyéb jogviszonyban akarják gazdálkodásba vonni, akkor mg.termelőszervezetként és erdőgazdálkodásra jogosult erdészeti szakirányító vállalkozásként is be kell jegyeztetni az Ebt-t.

 E) jogcím: Szívességi földhasználat:

feltétel: földhasználó / családi mezőgazdasági társaság

             valamennyi a tulajdoni lapra bejegyzett jogosult közeli hozzátartozója a leendő erdőgazdálkodónak

 Ha a leendő erdőgazdálkodó szerepel a tulajdoni lapon mint tulajdonos vagy özvegyi jogosult vagy haszonélvezeti jogosult (csak  természetes személy lehet ):

 I.) Használati megosztással járó használati rend – csak a saját tulajdoni hányadra kér erdőgazdálkodóként visszajegyzést

 II.) tényleges használati megosztással nem járó használati rend – teljes területre többlethasználattal kér erdőgazdálkodóként visszajegyzést.

Ha a megbízási szerződés megkötése óta eltelt időben olyan tulajdoni változások mentek végbe, hogy a megbízott erdőgazdálkodó kizárólagos tulajdont szerzett a teljes erdőterületen vagy özvegyi/haszonélvezeti jogot szerzett a teljes tulajdoni részen, akkor erdőgazdálkodóként történő visszajegyzéséhez elegendő egyetlen nyilvántartásba vételi kérelem amit a jogosult erdészeti szakszemélyzet is aláírt, ha  a kérelmező maga nem minősül ilyennek.

Polgári jogi társaság: saját véleményem szerint kizárólag akkor működőképes, ha az erdőterület családi tulajdonban áll – pl. őstermelők családi gazdasága.

 4.)  Tulajdonosi kör és a tulajdonszerzési időpontok ellenőrzése:

 Ha a leendő erdőgazdálkodó 3.személy, mindenképpen vizsgálni kell.

 2014.május 1-e utáni tulajdonszerzés a törvényes öröklés és az ajándékozás kivételével használatba adási tilalom alá esik, tehát arra erdőgazdálkodási haszonbérleti szerződés nem köthető. Megjegyeznénk hogy ezeknél a tulajdonszerzéseknél a Földhivatal a hatósági jóváhagyás során ellenőrizheti a tulajdonjog bejegyzése alapjául szolgáló okiratot, így ha abban ’véletlenül’ nyilatkoztak a saját használatról, akkor sajnos az így szerzett részek is kiesnek.

 Vegyünk egy példát:

Adott egy 12 ha-os erdő X és Y.tulajdonossal, 3.személy cég erdőgazdálkodóval.

X tulajdonos a tulajdoni részét 6 ha-t 2011-ben, még a Földforgalmi törvény előtt szerezte.

Y tulajdonos 2011-ben vett 1 ha-t. 2013.októberében szintén vett 1 hektárt. 2016.júliusában törvényes örökléssel kapott 1 ha-t. Majd 2020.decemberében vett még 2 és cserélt 1 ha-t. X teljes része használatba adható, jogcím megkötése nélkül. Y tulajdoni részéből 3 ha használatba adaható, azonban a 2020. vett és cserélt tulajdoni részre azonban már használatba adási tilalom van. Ebben az esetben:

  • vagy használati megosztással kijelölik a tilalom alá eső 3 ha-t részt vagy a teljes 6 ha-t és kihagyják a használatba adásból vagy
  • mivel az erdőkezelésbe adás és a társult erdőgazdálkodás folytatása (erdőbirtokossági társulat) nem minősül a használat átengedésének, ezek a jogcímek választhatóak.

 Amennyiben a leendő erdőgazdálkodó a tilalom alá eső tulajdoni rész tulajdonosának közeli hozzátartozója vagy cég esetében min.25%-ban saját vagy közeli hozzátartozó tulajdonában álló mg.termelőszervezet ÉS az erdőgazdálkodásra jogosult kiemelt besorolásnak is megfelel, akkor a használatba adási tilalom alól mentesülhet.

Jól érzékelhető, hogy az erdőgazdálkodó személye, a tulajdonosi kör és adott esetben maga az erdő tulajdonságai együttesen adják meg, hogy milyen jogcímet választhatnak a felek.  

Példán levezetve: Nyírfa Bt megbízási szerződéssel gazdálkodott. A Bt beltagjának tulajdoni részesedése van az erdőben. A többi tulajdonos nem családtag. 1 tulajdonos a tulajdoni részét 2021-ban adás-vétellel szerezte. A cél a Bt erdőgazdáélkodóként történő visszajegyzése a teljes erdőterületre.

A Bt mezőgadzasági termelőszervezetként be van jegyezve. Ebben a felállásában alapevően a Bt-t nem lehet visszajegyeztetni, hiszen nem minősül "erdőgazdálkodásra jogosult erdészeti szakirányító vállalkozásnak".

Ha a Bt nem tudja vagy nem akarja az "erdőgazdálkodásra jogoult" feltételeket teljesíteni, akkor a továbbiakban ez a cég már nem lehet erdőgazdálkodó.

Amennyiben bejegyzésre kerül mint "erdőgazdálkodásra jogosult erdészeti szakirányító vállalkozás", a következő lépések jönnek:

a tulajdonosi kör és a tulajdonszerzés vizsgálatával megállapítható, hogy az 1 tulajdonos miatt, aki 2020-ban vásárolt tulajdont az erdőben erdőgazdálkodási haszonbérleti szerződés nem köthető a teljes területre. Ebben az esetben el kell dönteni, hogy ragaszkodnak-e a haszonbérleti konstrukcióhoz, vagy más jogcím is szóba jöhet (erdőekezlés nem minősül hasnzálat átengedésének). Ha a vásárolt tulajdoni rész tulajdonosa pont a Bt beltagja, akkor a tilalom alól alapból mentesül.

Akarnak-e esetleg részterületre  erdőgazdálkodást bejegyztetni a Bt-nek, ha igen vizsgálni kell, hogy a használatba adási tilalom alá eső terület eléri-e az Erdőtörvényben előírt 1 ha-os és átlagosan 30 méter széles területi limitet. Ha nem, akkor csak az erdőkezelési jogcím jöhet szóba.

 Nagyvonalakban és első körben kb.ennyit érdemes tudni az erdőterületek használati viszonyainak kialakitásának megkezdésekor. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása