Erdőgazdálkodás egy jogász szemével..

Erdőjog §

Erdőjog §

Akkreditált választható kiegészítő képzésen szerzett kreditpontok igazolása

2021. február 02. - Dr.Balogh

Tisztelt jogosult erdészeti szakszemélyzet,

amennyiben Ön részt vett egy vagy több, az NFK által akkreditált, választható kiegészítő képzésen vagy rendezvényen és meg szeretne bizonyosodni arról hogy kreditpontjai bekerültek a nyilvántartásba, esetleg igazolást szeretne kapni ennek tényéről, a következő a teendője:

Az NFK hatáskörrel rendelkező osztályával történ telefonos egyeztetés alapján a képzést tartó szervezet által, részükre megküldött jeleneléti ív alapján az NFK munkatársai rögzítik a szakszemélyzeti nyilvántartásba a megszerzett kreditpontot és azt hogy mely képzésen vett részt a szakszemélyzet. 

Ezt az erdészeti hatóság a saját informatikai rendszerében, a szakszemélyzeti nyilvántartási részben éri el.

Az erdőről, erdő védelméről és erdőgazdálkodásról szóló 2009.évi XXXVII törvény 98§ (1) bekezdés és (1a) l) pontja értelmében:

„98. § (1) Az erdészeti hatóság az erdészeti munkák szakmai irányítására jogosult személyekről, illetve vállalkozásokról erdészeti szakirányítói névjegyzéket vezet.

(1a) Az erdészeti szakirányítói névjegyzék az erdészeti szakszemélyzet alábbi adatait tartalmazza:

….....

  1. j) a továbbképzéseken való részvételt igazoló bejegyzések,

..........

  1. l) a továbbképzéseken megszerzett kreditpontok, …”

 Ezen kívül az erdészeti szakszemélyzet és az erdészeti szakirányító vállalkozás tevékenységének és nyilvántartásának, valamint az erdészeti szakszemélyzet továbbképzésének szabályairól szóló 244/2020 (V.28) Kormányrendelet 12. § (1) bekezdése szerint: „A nyilvántartást – a 21. §-ban foglalt kivétellel –

  1. a) erdészeti szakszemélyzet és jogosult erdészeti szakszemélyzet esetén a kérelmező állandó lakóhelye vagy tartózkodási helye,
  2. b) erdészeti szakirányító vállalkozás esetén a vállalkozás székhelye, vagy központi ügyintézési helye

szerint illetékes erdészeti hatóság vezeti.”

 A kormányrendelet 25. § (1) bekezdése szabályozza az igazolás kiadásának módját és tartalmát: „A nyilvántartásból adatszolgáltatást – … miniszteri rendeletben meghatározott díj megfizetése ellenében – az erdészeti hatóság végez.

(2) A szakirányítói névjegyzékben nyilvántartott igénylőnek a rá vonatkozó adatai igénylésekor a szemlemásolat

  1. a) az erdészeti szakszemélyzet és jogosult erdészeti szakszemélyzet esetében az 98. § (1a) bekezdés a), d) és f)–m) pontjában megjelölt adatokat,
  2. b) erdészeti szakirányító vállalkozás esetében az Evt. 98. § (1b) bekezdésében megjelölt adatokat

tartalmazza.”

 Ennek igénylésére külön formanyomtatvány nem jelent meg. Tehát ha a szakszemélyzet írásbeli kérelmet nyújt be ebben a tárgyban(szabadon megfogalmazva kérelmét) az illetékes erdészeti hatósághoz, annak kiadását a fenti jogszabályhelyek és az Ákr (2016.évi CL törvény) 95§ (1) bekezdése alapján nem tagadhatják meg, az igazolást az aktuális adatokról ki kell állítaniuk.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása