Erdőgazdálkodás egy jogász szemével..

Erdőjog §

Erdőjog §

KÖRZETI ERDŐTERVEZÉSEK- MEGVÁLTOZOTT SZABÁLYOK

2018. június 12. - Dr.Balogh

A sok változás nem kerülte el a körzeti erdőtervezés szabályainak módosulását sem.

Azokban a körzetekben ahol már folyamatban volt az erdőtervezés, kikerültek a hirdetmények a 120 napos igazgatási eljárás megindításáról: http://portal.nebih.gov.hu/korzeti-erdotervek

Az erdőgazdálkodóknak és erdőtulajdonosoknak a megindítástól számított 15 napjuk van arra hogy észrevételt tegyenek a már kialakított előírásokra. Ezt szintén a nébih weboldalán megtalálható nyomtatványon tehetik meg.

Azt, hogy mi a tervezett előírás a http://erdoterkep.nebih.gov.hu/ oldalon tudják megtekinteni. A baloldali info panelen be kell állítani a nyilvános erdőtervezési adatokat. Ebben az esetben a jelenlegi adatok alatt látható lesz az új, tervezett tag/részlet jel. Rákattintva pedig felugrik a tervezett előírásokat tartalmazó ablak. Ha a megjegyzés rovat nem látható teljesen, akkor .xls formátumban(Ms Office excel) letölthető az adatsor.

A 433/2017 (XII.21) Kormányrendelet 3§ (11) bekezdése alapján az ÉSZREVÉTELEKKEL érintett erdőrészletekre tartanak részletszintű tárgyalást. Ahol tehát nem tettünk észrevételt ott az kerül a következő 10 év előírásaiba amit a hatóság kigondolt vagy amit a természetvédelmi hatóság javasolt.

Éljünk tehát jogainkkal és lehetőségünkkel és konzultáljunk erdészeti szakszemélyzetünkkel a tervezett előírásokról. Ha szeretnénk majd több választási lehetőséget - pl erdőfelújítási mód vagy célállomány- ha nem értünk egyet valamilyen korlátozással - pl 0 sürgősségű fahasználat - azt jelezzük a megadott határidőben!

Azokban az erdőtervezési körzetekben ahol még nem indult meg a körzeti erdőtervezés, már a teljes eljárásra az új szabályok lesznek érvényesek. Azaz az erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok vagy az érintett társhatóságok ez év április 30 –ig tehetik meg javaslataikat az erdőtervi előírásokra, szolgáltatnak adatot a tervezéshez.

Ezek alapján fog elkészülni az egyes erdőrészletek előírása, és indul meg októberben a 120 napos igazgatási eljárás, ahol szintén lesz 15 napunk arra, hogy megnézzük javaslatunkat elfogadták-e vagy sem, és észrevételt tétel után a részletszintű tárgyaláson tudhatjuk meg miért nem, illetve győzhetjük meg a hatóságot, hogy fogadják el.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása