Erdőgazdálkodás egy jogász szemével..

Erdőjog §

Erdőjog §

Egy gonddal kevesebb - módosult az Erdőtörvény eljárási rendelete

2020. április 20. - Dr.Balogh

Eddig igen sok esetben gondot, problémát és jelentős költséget jelentett az erdőgazdálkodóknak, tulajdonosi közösségeknek az egyes erdészeti hatósági eljárások, bejelentések, valamint hatósági nyilvántartások eljárási szabályairól szóló 433/2017 (XII.21.) Kormányrendelet 21 § (3) b) pontja.

Akit esetleg  - eddig - nem érintett: ez az előírás az elsőfokú erdészeti hatóság részére kötelezővé tette, hogy az erdőgazdálkodó nyilvántartásba vételét tagadja meg, amennyiben "az érintett erdőnek minősülő föld erdészeti nyilvántartás szerinti területi elhelyezkedése eltér az ingatlan-nyilvántartásban erdő művelési ágban nyilvántartott földrészlet vagy alrészlet területétől." 

Ez a szabály a gyakorlatban nagyon sok gondot okozott, főleg az ártéri erdők esetében, ahol a folyók romboló/építő tevékenysége miatt sok volt a területi és elhelyezkedési eltérés. Ezekben az esetekben ráadásul az ingatlan-nyilvántartási eljárás sem "annyira egyszerű", mint ha egy alrészletet át kellene erdővé vezettetni a Földhivatalnál. 

Sokszor, sok helyen kezdeményeztük, kérelmeztük, jeleztük, hogy ezen változtassanak, hiszen volt olyan megtagadó határozat, ahol 500 m2 eltérés miatt a 12 ha-os területen "bukhatja" a gazdálkodó a gazdálkodást és a  Naturás támogatást.

Örömmel tájékoztatunk minden érintettet, hogy a Kormányrendelet módosítása során a szóban forgó §-t is megváltoztatták. 2020.május 1-ét követően induló erdőgazdálkodó nyilvántartásba vételi ügyekben már "csak" akkor kell megtagadni a bejegyzést, ha : "az érintett erdőrészlet az ingatlan-nyilvántartásban nem erdő művelési ágban van nyilvántartva, vagy az ingatlanra nincs feljegyezve az erdő jogi jelleg." 

screenshot_2020-04-06_erdeszeti_informaciok.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása