Erdőgazdálkodás egy jogász szemével..

Erdőjog §

Erdőjog §

Ne féljünk a haszonbérlettől,

avagy ki jogosult elő-haszonbérleti jog gyakorlására erdők esetében

2018. január 31. - Dr.Balogh

Hetente legalább egyszer csodálkozva néz rám az ügyfél, amikor haszonbérleti szerződést javaslok részére, akár az erdő tulajdonosáról, akár a leendő erdőgazdálkodóról van szó.

Első aggodalmuk rögtön az, hogy hirdetményezésre kell adni a szerződést, és az hosszú idő. Azonban a haszonbérleti szerződéseket nem az adás-vételekre irányadó 60 napra, hanem mindössze 15 napra kell kifüggesztetni a föld fekvése szerint illetékes önkrmányzatnál.

A második probléma, amit ennek tisztázása után azonnal felvetnek, hogy az összes szomszéd és helyben lakó is rájelentkezhet az erdő haszonbérletére.

Itt a második meglepetés: erdőre eltérő elő-haszonbérleti szabályok vannak, nem azok érvényesek, mint az összes többi mezőgazdasági művelési ágra.

Erdőnél mindösszesen két elő-haszonbérleti jogosultat nevez meg a Földforgalmi törvény: volt haszonbérlőt és a földműves tulajdonostársat. Az, hogy ki hol lakik, vagy szomszéd földön gazdálkodik, nem releváns, őket nem illeti meg az elő-haszonbérleti jog erdő esetében.

A volt földműves haszonbérlőt vagy mg. termelőszervezet is csak akkor jogosult, ha az új ajánlat közlését közvetelenül megelőző legalább 3 évig volt haszonbérlője a területnek. Az is feltételele a joggyakorlásának, hogy az ő haszonbérleti szerződése nem közös megegyezéssel vagy egyoldalú felmondással szűnt meg.

Kicsi tehát azoknak a köre, aki "beléphet" az erdeti ajánlattevő helyére.

Nem beszélve tovább arról, hogyha "saját" céggel (legalább 25%-ban tulajdonban vagy közeli hozzátartozó tulajdonában lévő cég) vagy közeli hozzátartozóval kötünk haszonbérletet, hiszen ebben az esetben nem is kell alkalmazni az elő-haszonbérleti szabályokat. Sőt hatósági jóváhagyás alól is mentes a szerződés.

Használjuk bátran ezt a földhasználati jogcímet, hiszen mind jogilag, mind adózási oldalról az egyik legjobb formája annak, hogy egy erdőt használatba vegyünk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása