Erdőgazdálkodás egy jogász szemével..

Erdőjog §

Erdőjog §

Használatba adási tilalom - semmis lehet a földhasználati szerződés!

2018. január 31. - Dr.Balogh

Ha 2013.december 15-e után vett termőföldet, és 2018 január 1-e után használatba szeretné adni, a következőre kell figyelni:

Az Fétv idén januárjában hatályba lépő módosítása szerint bizonyos esetekben semmisek lehetnek azok a földhasználati szerződések, amiket a már a Földforgalmi törvény hatálya alatt vásárolt, cserélt földekre kötnek. 

A földforgalmi törvény szerint a szerzéskor nyilatkozatban kell vállalni, hogy a megszerzett termőföldet a szerző fél nem adja használatba, azt maga használja. Ha mégis használatba adta az új tulajdonos, eddig annyi "szankciója" volt, hogy az illetékmentességét elveszítette, és - időponttól függően  - vagy az illetéket, vagy annak kétszeresét meg kellet fizetnie.

Ez változott meg a januárban hatályba lépő módosítással. Az Fétv 13/A és 46/A§-a ugyanis semmissé nyilvánítja azokat a földhasználati szerződéseket, amik a saját használatra tett kötelezettségvállalást megsértik. Ez alól kivétel a közeli hozzátartozóval, legalább 25%-ban tulajdonban vagy közeli hozzátartozó tulajdonában álló mg termelőszervezettel kötött földhasználati szerződés, valamint ha társult erdőgazdálkodást valósítanak meg a területen (erdőkezelő, erdőbirtokossági társulat).

Magyarra fordítva mit is jelent ez, különös tekintettel az erdőkre?

Ügyfél jelzi, hogy egy adott erdőt szeretne haszonbérelni. Tulajdoni lapon a tulajdonosok szerzési idejét és annak jogcímét meg kell vizsgálni. Meg kell határozni, hogy az egyes tulajdonosok bejegyzése 2013.12.15-e után, adásvétel, csere, részaránykiadás jogcímmel van-e. Ha a haszonbérleti ajánlattevő ezeknek nem közeli hozzátartozója, vagy nem az mg termelőszervezet tulajdonosa, akkor azokra sem új haszonbérletet/feles bérletet nem lehet kötni, sem pedig meglévőt meghosszabbítani.

Mi a megoldás? Önálló erdőgazdálkodási egységek kialakítása.

Vonatkozó jogszabályok:

Földforgalmi törvény 2013.évi CXXII tv 13§

Fétv: 2013.évi CCXII tv 13/A és 46/A§

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Balogh 2018.02.15. 08:14:11

Egy -két Földhivatal földhasnzálati osztálya úgy értelmezi a szabályozást, hogy a Földforgalmi törvény 13 par. (2) bek.a) pontjában írt használat közeli hozzátartozó vagy saját (min.25%) vagy közlei hozzátartozó cég részére történő átengedése nem lehet szerződéses formában. A kérdésre, hogy akkor milyen formában lehet egyáltalán átengedni egyenlőre nincs válasz. De a jelek szerint ha a Földforgalmi törvény hatálya alatt vásároltunk, még közeli hozzátartozó részére sem adhatjuk haszonbérbe a földet!
Ha valakinek van esetleg már ilyen alapon elutasított földhasználat bejegyzése vagy másodfokon ügye, azzal szívesen konzultálnék!
süti beállítások módosítása