Erdőgazdálkodás egy jogász szemével..

Erdőjog §

Erdőjog §

Közös tulajdonú erdőben több tulajdonos is elhunyt ....

lehetséges-e erdőgazdálkodó bejelentkezése?

2018. január 19. - Dr.Balogh

Sok esetben keresnek fel kétségbeesetten, hogy a közös tulajdonú erdőben több tulajdonos elhunyt és nincs hagyaték, így nem mernek nekikezdeni az erdő használati viszonyainak rendezésébe.

A közös tulajdonú erdők esetében egyre nagyobb a tulajdoni hányadok elaprózódása, öröklés esetén egy nagyon kicsi, akár filléres rész is több részre oszlik.Sokszor ugyan ismerjük az örökhagyó leszármazóit, de a hagyatéki eljárás során a kis tulajdoni hányadú erdő kimaradt a leltárból, az örökösöknek pedig már nem éri meg a pót-hagyatéki eljárás lefolytatása. Így az örökhagyó marad az ingatlan-nyilvántartásban tulajdonosként. Az örökösök személye így számunkra hivatalosan nem ismert.

Az Fétv (2013.CCXII tv.) erre az esetre is kínál megoldást: megadottnak tekintendő a hozzájárulás, akár használati megosztásról, akár többlethasználati megállapodásról, akár földhasználati szerződésről (haszonbérlet, feles bérlet) van szó. Az örökösöket hagyaték és tulajdonjog bejegyzés hiányában ismeretlennek tekintik, akikkel a használati ajánlattétel közlése nem lehetséges.

Ez mit is jelent a gyakorlatban, mi a teendő ezen tulajdonostársak esetében?

Az ajánlattétellel egységes szerkezetbe foglalt használati megállapodást vagy földhasználati szerződést igazoltan közölni kell minden, ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonossal és haszonélvezeti/özvegyi jog jogosulttal.

Amennyiben rendelkezésünkre áll egy halotti anyakönyvi kivonat vagy annak másolata, akkor az adott tulajdonos részére nem szükséges kiküldeni a szerződést, az okirat csatolásával igazolhatjuk hogy megadottnak kell tekinteni a hozzájárulását.

Ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, akkor postán, tértivevényesen a tulajdoni lapon megadott címre feladjuk a szerződést. Ekkor két dolog történhet: vagy visszakapjuk a bontatlan levelet, "bejelentés szerint elhunyt" postai jelzéssel, vagy valaki átveszi a címen. Ha átvették, akkor  a 30 nap nyilatkozattételi időt ki kell várnunk. Ha bárki aláírná a szerződést, az nem joghatályos nyilatkozat, hiszen a tulajdonjogot az keletkezteti, ha a tul.lapra bejegyzésre kerül az illető. Tehát az elhunyt helyett az örökös - az említett bejegyzés hiányában - nem nyilatkozhat.

Nem kell tehát megijedni, ha ilyen tulajdonostárs van, az eljárás tiszta és egyértelmű.

Vonatkozó jogszabály: 2013.évi CCXII tv 71§ (3)aa) és (4)b.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása