Erdőgazdálkodás egy jogász szemével..

Erdőjog §

Erdőjog §

Társult erdőgazdálkodás fogalma ....

régen és most

2018. február 10. - Dr.Balogh

Az Erdőtörvény 2017.szeptemberi átfogó módosítása előtt a társult erdőgazdálkodás kötelező volt két esetben:

  • ha az erdőnek több tulajdonosa volt, illetve ha
  • az adott erdő több földrészleten volt nyilvántartva.

Gyakorlatilag tehát valamennyi közös tulajdonú edőnél kötelező volt egy személy (akár jogi, akár magánszemély) használatába adni a teljes erdő területét, és ezzel kötelezővolt megvalósítani a társult erdőgazdálkodást.

Azonban az átfogó módosítás során közelítették az erdő földhasználati szabályait a többi mezőgazdasági művelési ágú területéhez. 

Jelenleg hatályos szabályok szerint a közös tulajdonban álló erdőknél elsősorban használati rend kialakításával dönthetik el a tulajdonosok, hogy hogyan használják az erdőt: az egyik tulajdonos használatába adják a teljes erdőt, vagy használati megosztással kijelölik a tulajdoni hányadokra eső területeket önálló erdőgazdálkodási egységeket alakítva ki. Esetleg a teljes erdőt vagy a kialakított önálló erdőgazdálkodási egységet haszonbérbe avagy feles bére adják.

Amennyiben a használati rend kialakításása során használati megosztás mellett döntenek, akkor az egyes önálló erdőgazdálkodási egységek mindegyikének el kell érnie az átalgosan 30 méteres szélességet és az 1 hektáros területméretet. Ha ez nem áll fenn, akkor több tulajdonos is jelölhető egy egységbe. 

Előfordulhat olyan helyzet is, hogy ialakulnak az önálló erdőgazdálkodási egységek, azonban azok közül valamelyikre mégsem kerül erdőgazdálkodó bejegyzésre.

Amennyiben a közös tulajdonú területen a tulajdonosok nem élnek a használati rend kialakításának lehetőségével, akár a teljes területről, akár az önálló erdőgazdálkodási egységről beszélünk, akkor lép életbe az Erdőtörvény társult erdőgazdálkodási kötelezettsége, amely a módosítást követően már az erdőbirtokossági társulat alapítását vagy az erdőkezelésbe adást jelenti.

Jelenleg azonban az Erdőbirtkossági társulatokról szóló törvény szerint a földrészlet részterületére nem lehet - és valószínűleg nem is érné meg - ebt-t alapítani, az erdőkezelő személysre vonatkozó jogszabály pedig még készülőben van, jelenleg nem lehet társult erdőgazdálkodást újonnan megvalósítani. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása