Erdőgazdálkodás egy jogász szemével..

Erdőjog §

Erdőjog §

Talált erdő - mit is lehet vele tenni?

2018. január 23. - Dr.Balogh

..persze nem úgy talált, hogy egyszer csak séta közben találtam egy gazdátlan erdőt, és az most az enyém lehet.

Bár ha az erdészeti hatóság oldaláról nézzük, egy kicsit mégis.

Talált erdőnek nevezik, ha a tíz évente megejtett körzeti erdőtervezés során a kijelölt szakemberek feltérképeznek egy olyan földrészletet, ahol nem kéne, hogy erdő legyen, mégis erdő lett.

Ennek két oka lehet:

1. A tulajdonos vagy földhasználó az erdészeti hatósághoz történő előzetes bejelentés nélkül betelepítette valamilyen erdei fafajjal a földet. Ebben az esetben önerős erdőtelepítésnek hívjuk, és bizony marad az Országos Erdőállomány Adattárban erdőként, hacsak nem kisebb az erdő, mint 1 hektár és a szélső fákban mért szélessége átlagosan nem kisebb, mint 30 méter. Viszont ebben az esetben kérelmezhető, hogy ezt az erdőrészletet vezessék ki az Adattárból, vagy minősítsék szabad rendelkezésű erdőnek. (Erdőtörvény 113§ (27). Érdemes a kérelmet úgy megírni, hogy az erdészeti hatóság döntse el, hogy kivezeti vagy szabad rendelkezésűvé minősíti az erdőt.

2. A másik esete a talált erdő kialakulásának, hogy a területet a földhasználó vagy tulajdonos nem a művelési ágának megfelelően (pl:szántóként vagy legelőként) használta,vagy évekig rá sem nézett a területre és az szépen fokozatosan befásodott olyannyira, hogy a végén erdő lett belőle. Ezt nevezik önerdősülésnek. Ezeket az önerdősüléseket is - kérelemre -  átminősíthetik szabad rendelkezésű erdővé.

Amennyiben szembesülünk azzal, hogy a területünk bekerült az Adattárba, járjunk utána, hogy mi az eredete a felvételnek, és ahhoz mérten használjuk ki a lehetőséget, hogy kevésbé kötött előírások szerint gazdálkodhassunk az erdősült területen.

Erre ugyanis csak a módosító törvény hatályba lépését követő kettő éven belül van lehetőség, azaz 2019.augusztus 31.-ig.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása