Erdőgazdálkodás egy jogász szemével..

Erdőjog §

Erdőjog §

Újabb, erdőket is érintő törvénymódosítás küszöbén

2021. november 18. - Dr.Balogh

Ismét törvényi módosítások elé nézünk, az erdővel kapcsolatos földhasználati szabályokat illetően.

 Amennyiben elfogadják a javaslatot, kaphatnak egy kis könnyítést a magánerdő tulajdonosok.

 2020.júliusától  ha az erdőterületet közeli hozzátartozónak vagy az ún. saját cégnek akarják erdőkezelésbe vagy erdőgazdálkodási haszonbérbe adni, akkor a használatot szerzőnek is meg kell (még pillanatnyilag is) felelnie az „erdőgazdálkodásra jogosult” kiemelt besorolású erdészeti szakirányító vállalkozással szemben támasztott követelményeknek. Ha tehát maga a közeli hozzátartozó nem rendészeti feladatot ellátó felsőfokú végzettségű aki legalább 5 éve hivatalosan is nyilvántartott  ’bírságmentes’ jogosult erdészeti szakszemélyzet akkor bizony nem adhatták haszonbérbe az erdőt a részére.

 Ezzel komoly hátrányba kerültek azok, akik a családon vagy a családi cégen belül szerették volna megoldani az erdőgazdálkodást.

Találkoztunk olyan ügyféllel, aki több száz hektár erdő telepítési tervét adta fel mert nem tudta volna a saját egyszemélyes kft.-jén keresztül megoldani. A vállalkozásba mást,idegent nem akart bevenni vagy képviseletre jogosulttá tenni - (miért is tenne ilyet valaki?) - ő viszont nem felelt meg a feltételeknek.

Ugyanez a szabály vonatkozik azokra a megbízott erdőgazdálkodókra is, akik a család tulajdonában álló erdőre szeretnének majd 2021 december 31.-e után visszajegyzésre kerülni de nincsenek a tulajdoni lapon és nem is jogosult erdészek. Nekik is csak a szívességi földhasználat maradt.

 Hogy ez miért hátrány?

 Természetes személy(tehát nem kft,bt,ebt,szövetkezet,…stb,) erdőgazdálkodó esetében a szívességi földhasználatnál – mivel a használat átengedéséért ellenértéket nem fizet az erdőgazdálkodó – valamennyi bevétel és költség a földhasználónál(erdőgazdálkodó) keletkezik. Az erdőgazdálkodás egyik sajátossága, hogy a bevétel jellemzően nem évente, hanem sok év elteltével a véghasználatkor keletkezik általában relatíve magas összeggel. Viszont a gazdálkodással, konkrétan az erdőfelújítással kapcsolatos költségek nem a  bevétel évében hanem azt követően több éven keresztül realizálódnak, így azokat a  korábbi bevétellel nem tudja szembe állítani a gazdálkodó. Azaz a bevétel évében a teljes összeg után be kell fizetni az összes közterhet az egyéni vállalkozó/őstermelő/adószámos magánszemély gazdálkodónak.

 Ellenben a többi, erdőre vonatkozó földhasználati szerződés esetében – erdőgazdálkodási haszonbérlet, erdőkezelés és erdészeti integráció – a tulajdonos oldalán a használatba adás ellenértéke személyi jövedelem adó mentes bevétel(SZJA törvény 1.sz. melléklet. 9.8. pontja). Az erdőgazdálkodónál pedig az ellenérték kifizetése költségként jelentkezik.

 Ezért is érezhették sokan tisztességtelennek hogy míg a szántóknál szja mentes haszonbérleti díjak realizálódhattak a családban, addig az erdők  esetében a közeli hozzátartozók belekényszerülnek a szívességi földhasználatba amivel nem jogosultak szja adómentességre. 

 Fentiek miatt így örömmel láttuk, hogy a tervezett módosítás szerint nem kell majd hogy „erdőgazdálkodásra jogosult” kiemelt besorolású erdészeti szakirányító vállalkozás legyen bármely közeli családtag vagy a családi bt, ha az erdő amit használatba venne kizárólag a leendő gazdálkodó közeli hozzátartozói vagy az erdő a bt. tagjainak vagy közeli hozzátartozóinak tulajdonában van.

 Vegyék figyelembe azonban azt hogy ha csak egyetlen olyan tulajdonos vagy özvegyi/haszonélvezeti jogosult van a tulajdoni lapon, akivel szemben nem áll fenn a közeli hozzátartozói vagy a cégben a 25%-os tulajdonosi részesedés, akkor az általános szabályok lépnek életbe.

 Mutatunk két példát erre:

Adott egy erdőterület 3 tulajdonossal.

Az erdőgazdálkodó egy cég lenne. Mezőgazdasági termelőszervezetnek minősül. A cég tulajdonosa: Károly – 40%, László-40% és Béla-20%.

Az erdő tulajdonosai: Károly – 40%, László 40% és Béla felesége -20%.  

A cégnek meg kell felelnie mindkét feltételnek, azaz nem elegendő, hogy mg.termelőszervezet hanem erdőgazdálkodásra jogosult” kiemelt besorolású erdészeti szakirányító vállalkozásnak is be kell jegyeztetni. Oka: Ugyan Béla és a felesége közeli hozzátartozók, azonban Béla a cégben nem éri el a 25%-os tulajdoni részesedést. Így emiatt a könnyített szabály már NEM érvényes az erdő egészének használatba adására.

 Másik példa: Adott az erdő, 5 unoka tulajdonában van. Erdőgazdálkodó az apai ági nagypapa lenne. Azonban az 5 unoka tulajdoni hányadára bejegyzésre kerültek az anyai ági nagymamák haszonélvezeti jogai.

Míg a nagypapa és az unokák között fennáll a közeli hozzátartozói jogviszony, addig az irányadó Földforgalmi törvény szabályai szerint az apai ági és az anyai ági nagyszülők egymással nem minősülnek közeli hozzátartozónak.

A haszonélvezeti jogosult tulajdonosnak minősül, és a döntése megelőzi a tulajdonosét. Így a nagypapa a nagymamáktól venné használatba az erdőt, azonban szívességi földhasználatba nem veheti mert nem közeli hozzátartozók. Haszonbérbe/erdőkezelésbe ugyancsak nem veheti, mert nem „erdőgazdálkodásra jogosult” kiemelt besorolású erdészeti szakirányító vállalkozás. Ha a nászasszonyok haszonélvezeti jogát töröltetik a tulajdon lapról, akkor már csak az unokák lesznek akikkel szerződni kell, és a módosítás elfogadása után minden könnyítést megkapnak az erdő használatba adásánál. Az más kérdés, hogy a karácsonyi családi vacsora milyen lesz…

 A törvénymódosításból nem csak a feljebb leírtak érintenek minket.

Megváltozik a hatósági jóváhagyás eljárási rendje, illetve a haszonbérlet általános szabályai között is vannak új előírások.

A teljesség igénye nélkül: először a Földhivatalhoz kell majd beadni a szerződéseket és az előzetes ellenőrzés után a Földhivatal fog gondoskodni a hirdetményezésről.

Ami érdekesebb: a haszonbérleti díj kizárólag banki átutalással vagy postai utalvánnyal lesz teljesíthető, minden más felek közötti megállapodás semmis. Mivel viszonylag gyakran van, hogy a haszonbérbe adó erdőtulajdonos tűzifát szeretne az erdejéből, így a haszonbér egy részét természetbeni juttatásként kérik beírni a szerződésbe. Reméljük ezt a természetbeni teljesítés lehetőségét az új rendelkezéssel nem veszítik el.

 Javasoljuk, hogy amennyiben most készítenek erdőre szóló földhasználati szerződéseket, vegyék figyelembe hogy mi fog változni, mert mire hatósági jóváhagyásra kerülnek valószínű hogy már az új szabályok alapján fogják elbírálni őket.

 A törvényjavaslat teljes szövegét ITT olvashatják el.

süti beállítások módosítása