Erdőgazdálkodás egy jogász szemével..

Erdőjog §

Erdőjog §

Mi lesz veletek, megbízott erdőgazdálkodók?  I.rész

optimális eset, egyetértés a felek között, a jogviszony folytatásának esetei

2018. március 26. - Dr.Balogh

 

Mint azt már sokan tudják, 2018.december 31-én hatályukat vesztik a korábbi, 1996-os Erdőtörvény szerint kötött, erdőgazdálkodási tevékenység ellátására szóló megbízási szerződések.

A jogszabály szépen fogalmaz, és azt mondja ki, hogy az ilyen jogcímen fennálló bejegyzéseket törli az erdőgazdálkodói nyilvántartásból. A törlés természetesen magukat az erdőgazdálkodókat érinti, minden jogukkal és kötelezettségükkel együtt.

 A legoptimálisabb eset, hogy mind az erdőgazdálkodó, mind pedig a tulajdonosi közösség folytatni szeretné a jogviszonyt.

Ekkor meg kell vizsgálnunk, hogy az adott erdőgazdálkodó rendelkezik-e tulajdoni joggal az erdőben.

Ha igen, akkor tulajdonképpen többlethasználati megállapodást kötnek egymással a felek, így meghatározva a közös tulajdonú erdőben a használati rendet és annak feltételeit. Ebben az esetben az egyes tulajdoni hányadokra eső terület kijelölésének mellőzésével a teljes erdőterületre kötnek használati megállapodást. Létrejöttéhez a tulajdonosos szótöbbségének döntése szükséges azzal, hogy ha 10% tulajdoni hányaddal nem ért egyet, akkor a 2/3-nak kell döntést hozni.

 Ha viszont nem rendelkezik, akkor a földhasználat jogcíme vagy haszonbérlet, vagy feles bérlet lesz a továbbiakban. Ehhez viszont földművesnek kell lennie.

 Felhívnám a figyelmet, hogy fontos időben gondolkodni.

Ha adott egy megbízott erdőgazdálkodó, aki csak ezen az egy erdőterületen gazdálkodik, mező-, vagy erdőgazdasági végzettsége nincs és mezőgazdasági tevékenységet sem folytat, akkor földművesként kizárólag a jelenleg még meglévő erdőgazdálkodási bejegyzése alapján lehet földműves. Ha erre most nem gondol, és például jövő év januárjában törlésre kerül, mint megbízott erdőgazdálkodó, majd áprilisban észbe kapva szeretné visszahaszonbérelni az erdőt. Ahhoz, hogy haszonbéreljen földművesnek kell lenni. Azonban nincs ilyen irányú végzettsége és megszakadt az az egyetlen jogviszony - erdőgazdálkodás – ami alapján földműves lehetne.

 Amennyiben földműves, akkor a következő lépés megvizsgálni a tulajdonosi kört. Ki, mikor és milyen jogcímen lett bejegyezve az erdőre.

 Ha 2013. december 15-e utáni bejegyzéseket találnak, a tulajdonszerzés jogcíme fogja megmutatni, hogy egyáltalán lehet-e haszonbérletet kötni, vagy ki kell hagyni a szerződésből egyes tulajdonosokat. Ha adás-vétel, csere vagy részarány-kiadás alapján került be 2013 december 15-e után a tulajdonos, akkor a tulajdonszerzés alapjául szolgáló okiratban (szerződésben) a Földforgalmi törvény 13§ (1) bekezdése szerint vállalta, hogy a megszerzett földet(földrészt) saját maga használja, azt másnak használatba nem adja vagy ha valaki más használja, az adott jogviszonyt nem hosszabbítja meg. Az Fétv (2013.évi CCXII törvény) 11/A§-a szerint pedig ez év januárja óta az ilyen tulajdoni hányadra kötött földhasználati szerződés semmis.

Ha örökösként került be valaki a közös tulajdonba, akkor pedig azt kellene tudni, hogy azt törvényes vagy végrendeleti úton örökölte az illető. A törvényes öröklésre a Földforgalmi törvény nem vonatkozik, azonban a végrendeletire igaz, hogy nem lehet használatba adni másnak.

 Tehát ha vannak ilyen tulajdoni hányadok, akkor bizony hiába is szeretné haszonbére adni a volt megbízott erdőgazdálkodónak a tulajdonos, a hatályos törvények miatt nem teheti meg.

 Ebben az esetben annyit tehetünk, hogy ezeket a tulajdoni hányadokat egy önálló erdőgazdálkodási egységbe jelöljük, persze amennyiben az érintett erdő maga és a használatba adási tilalommal érintett tulajdoni hányadokra eső terület(ek) elérik az Erdőtörvény szerinti minimumokat (minimum 1 hektár és átlagosan 30 méter széles). Ha ezeknek a méreteknek nem felelnek meg, mert pl a z erdő teljes területe nem éri el a 2 ha-t vagy a nem haszonbérelhető tulajdoni hányadokra eső terület összesen nincs 1 hektár, akkor valószínűleg a volt megbízott erdőgazdálkodó nem tud majd haszonbérletet kötni a korábban gazdálkodásában lévő erdőterületre.

 Ne hagyjuk ki a kalkulációból azt sem, hogy egy erdőgazdálkodó bejegyzése haszonbérleti szerződés alapján 6-8 hónap körüli időtartamot vesz igénybe.

 A témának folytatása következik:

 A megbízott erdőgazdálkodók és az erdő tulajdonosok között fennálló jogviszony megszűnésének lehetséges következményeit az erdőgazdálkodó majd az erdő tulajdonosok szempontjából is áttekintjük a következő cikkekben.

itt érhető el a II.rész   és itt a III.rész

 Vonatkozó jogszabályok:

 2009.évi XXXVII törvény – Erdőtörvény 113§ (25); 20§

2013.évi CXXII törvény – Földforgalmi törvény 13§

2013.évi CCXII törvény  - Fétv11/A§

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alert 2018.03.26. 21:59:02

Üdvözletem! Egyenes ági családi viszonyban,. szivességi földhasználat esetén pl. mi a metodikája az erdőgazdálkodói megújításnak? Családon belül egyik családtag a tulajdonos,a másik családtag az erdőgazdálkodó. Ez esetben elég hatósági jóváhagyás nélküli megbízás? Magánokirat,két tanúval, amit formailag az erdőtörvény "Erdőnek minősülő föld használatának általános szabályai" alapján írnak a felek ?

Dr.Balogh 2018.03.28. 08:32:39

Üdvözlöm,
amennyiben az ingatlan kizárólagosan (1/1) az egyik családtag tulajdona, és a másik - nem tulajdonos vagy haszonélvezeti/özvegy jogosult - közeli hozzátartozó lenne az erdőgazdálkodó, akkor a leendő erdőgazdálkodónak először is földműveként bejegyzésre kell kerülnie. Kettőjük között vagy szívességi földhasználati szerződést, feles bérletet vagy haszonbérletet lehet kötni. Amennyiben a Földforgalmi törvény szerinti közeli hozzátartozók. a haszonbérletet ebben az esetben sem hirdetményezni nem kell, sem hatósági jóváhagyásra küldeni.
A szívességi földhasználat sajátossága, hogy valamennyi bevétel az erdőgazdálkodónál keletkezik, mivel a használatot a családtag ingyenesen, ellenérték nélkül engedte át. Ez az erdőknél nem túl előnyös.
Megbízási jogviszonyt erdőgazdálkodásra a továbbiakban már nem tudnak létesíteni egymás között, kivéve, ha az erdőgazdálkodó erdészeti szakirányú vállalkozóként erdőkezelőként nyilvántartásba kerül.
A szerződésnek - mindegyik típusnak - az Erdőtörvény, a Földforgalmi törvény és az Fétv (2013.évi CCXII.) is meg kell felelnie.
Teljes bizonyító erejű magánokirat lehet (két tanú vagy ügyvédi ellenjegyzés igazolja a felek aláírásának valódiságát).

Patkó I 2018.08.30. 18:55:24

Üdvözletem!
2006 óta vagyok megbízási szerződéssel erdőgazdálkodó. A volt férjemnek és az ő testvérének van kevesebb , mint 5 % tulajdona ( 17 hektárból nincs egy hektárnyi részük se ). Nem kommunikálunk egymással. Tudom e regisztráltatni magam az ő hozzájárulásuk nélkül?

szekimilu 2018.12.21. 16:58:36

Üdvözletem ! Azzal a kéréssel fordulnék önöhöz, hogy , nekem testvéremnek és két unokatestvéremnek, a nevén osztatlan közös tulajdonban van kb17hektár erdőnk, aminek jelenleg nagybátyám az erdőgazdája, a jövő évtől én szeretném átvenni a helyét, kitöltöttem a hozzá kellő papírokat, szakirányítóval alá van íratva ! A gondom az lenne, hogy kellene még hozzá egy többlethasználati megállapodás ! Ebben tudna segíteni, formailag, hogy nézzen ki vagy esetleg abban segíteni, honnét tudnék letölteni hozzá egy formanyomtatványt ! Köszönöm előre is a segítségét !
Csevegés vége
Írj be üzenetet...

Oszi51 2019.05.17. 09:50:12

Az 1995. évi CXVII Szja. Törvény 1. számú melléklet 9.8.1 és 2. pontja szerint lehetőség van az osztatlan közös tulajdonú erdőre a tulajdonosok között un. "társult erdőgazdálkodásra megállapodást (szerződés, alapító okirat)" kötni. Határozatlan időre kötött ilyen szerződés esetén, ha az erdőgazdálkodás időtartama az öt évet eléri, az erdő haszonvétele, árbevétele adómentes.
Kérdésem: van -e ilyen szerződés megkötésére minta, egyáltalán törvényi lehetőség?

Tisztelettel: Birck László erdőmérnök, erdőgazdálkodó

Dr.Balogh 2019.05.20. 09:24:07

@Oszi51: Tisztelt Olvasó,
jó a kérdésfelvetés, sokszor kell tisztázni ezeket a fogalmakat.

A társult erdőgazdálkodás fogalmát az SZJA törvény nem adja meg.

Azonban az Erdőtörvény igen:
20/A. § (3) „Ha a közös tulajdonban álló önálló erdőgazdálkodási egységet a tulajdonostársak többlethasználati megállapodás vagy földhasználati szerződés útján nem adják egy személy használatába, akkor azon
a) erdőbirtokossági társulat alapításával vagy
b) erdőkezelésbe adás útján
társult erdőgazdálkodást kötelesek folytatni.”

Tehát az valósít meg társult erdőgazdálkodást, aki ebt-t alapít (feltételezzük, hogy ha meglévőhöz csatlakozunk, az is megfelel) illetve aki erdőkezelővel az Erdőtörvény 21/A és 21/B§-ai szerint erdőkezelésbe adja az közös tulajdonú erdőt.

Ki is az erdőkezelő, akivel a fenti szerződést meg lehet kötni? Az Erdőtörvény 21/A § (1) bek-ében adják meg a fogalmát: „…. az e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban foglalt feltételeknek megfelelő, az erdészeti hatóság által erdőkezelőként nyilvántartott erdészeti szakirányító vállalkozás (a továbbiakban: erdőkezelő)…”

Sajnos az a rendelet, amely a pontos feltételeket megadná, és amely alapján egy erdészeti vállalkozás erdőkezelőként nyilvántartásba kerülhetne, még nem jelent meg.

Így a társult erdőgazdálkodás megvalósítására gyakorlati lehetőség csak erdőbirtokossági társulat keretében van.

Azonban ne feledjük, hogy az Ön által hivatkozott SZJA szabály szerint:

Adómentes az erdőről, az ….erdőnek minősülő föld használati jogosultságának átengedése fejében, …… az erdőnek minősülő föld tulajdonosa vagy a haszonélvezője által megszerzett jövedelem, ha az erdőnek minősülő föld használatba adására …..kötött megállapodás (szerződés, …..) alapján – határozatlan időre szóló megállapodás esetén a jogosultnak az erdőnek minősülő föld fekvése szerint illetékes önkormányzati adóhatóság részére tett kiegészítő nyilatkozata alapján – a használatba adás ….. időtartama az 5 évet (az adómentesség feltételéül szabott időtartam) eléri.

Fentiek alapján egy többlethasználati megállapodás is lehet alapja az erdőből származó adómentes jövedelemszerzésnek.
süti beállítások módosítása